Pho bo tai 1


Vietnamská obědová polévka pho bo tai

Pho bo tai

Recept na vietnamskou obědovou polévku pho bo tai autor: Andrea Motlíková

 

Na přípravu budete potřebovat: ( na 3-4l vývaru )

500g hovězí oháňky nebo zadního hovězího
4 větší morkové kosti
koření: 4 celé badyány, 3 kardamomy, svitek skořice ( s tou opatrně,stačí tak 4cm podle průměru svitku )
1 velká cibule
80g čerstvého zázvoru
1 chilli papričku
2PL soli

Dále pak podle počtu porcí:

falešná svíčková
širší rýžové nudle namočené ve studené vodě
čerstvé mungo výhonky
jarní cibulky
čerstvý koriandr a vietnamskou ( thajskou ) bazalku… nedávejte tu klasickou, to radši žádnou
k dochucení do mističky rybí omáčku, limetku a chilli papričku nebo drcené chilli




Postup přípravy receptu:

Nejprve k vývaru, ten je samozřejmě nejdůležitější na celé polévce. Každý ví, že čím déle se vývar připravuje, tím je lepší. Takže nespěchat, kdo má pomalý hrnec má vyhráno a ostatní ho nechají probublávat 8 hodin nebo celou noc na velmi mírném ohni.
Maso a kosti omyjte studenou vodou a vložte do velkého hrnce. Nechte povařit, vodu s pěnou slijte, omyjte maso, kosti i hrnec a znovu přiveďte k varu a plamen stáhněte, aby voda jen probublávala. Případné nečistoty z povrchu opět seberte nebo proces s omytím ještě zopakujte. Oloupanou cibuli rozřízněte napůl, řeznou plouchou dejte na suchou pánev, přihoďte všechno celé koření a podélně rozpůlený, paličkou trochu naklepaný zázvor také. Opékejte pozvolna, až cibule i zázvor chytnou barvu a koření se krásně rozvoní. Všechno přidejte do vývaru spolu se solí.
Když už je vývar hotový, přecedíme jej nejlépe přes plátýnko, maso použijeme buď do Phở bò chín nebo ho využijeme jinak. Pro servírování  Phở bò tái vývar udržujemev mírném varu.
Nudle vyjmeme ze studené vody a na max. půl minutky je necháme v sítku povařit ve vroucí vodě. Necháme okapat a dáme do misky. Na ně na vemi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso, zasypeme spoustou na jemná kolečka nakrájené jarní cibulky, mungo výhonků a koriandru. A zalijeme vroucím vývarem. Vývar lijte od okraje, nikoliv shora, bylinky by vám ihned zavadly. Každý u stolu si pak dochutí podle sebe rybí omáčkou, limetkovou ( citronovou šťávou ) a chilli.

polévka Pho bo tai

Recept na vietnamskou polévku Pho bo tai Autor: Andrea Motlíková

 


Recept nám zaslala: Andrea Motlíková


Okomentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jedno zamyšlení nad “Pho bo tai