Polévka Pho bo – Historie


Historie polévky Pho mimo Vietnam, aneb 100 let dlouhá cesta

Mezi všemi jídly, které se dostaly až na západní polokouli si žádné nezískalo takovou slávu, jako právě polévka Pho.

Polévka Pho je považováno za „komfortní“ jídlo, je teplé, zdravé a chuťově skvělé. Ve Vietnamu jej můžete vidět hodně na ulici jako takzvané „street food“.

Zároveň nic neodráží lépe vietnamskou kulturu a způsob žití jako právě Pho, tedy zdravé a rychlé. Vznik polévky Pho se datuje k začátku 20. století a je spojená se severním Vietnamem. Díky uprchlíkům před vietnamskou válkou se polévka dostala do povědomí lidí po celém světe. První zmínky o polévce jsou velmi špatně zdokumentované, proto je zde rozepře kde přesně polévka vznikla. Například Pho z Hanoie a Pho ze Saigonu se od sebe liší v šířce nudlí, sladkosti vývaru a výběru bylinek.



Vývoj

Kolem roku 1920 se několik podniků pokoušelo o experiment se směsí koření „húng lìu“ (skořice, anýz, zázvor, hřebíček). Polévka si však nikdy nezískala dostatečné publikum.

Pho servírované se syrovým masem bylo představeno až v roce 1930. Kuřecí pho, tedy Pho ga až v roce 1939, zřejmě proto, že hovězí maso nebylo na trzích k dostání v pondělí ani v pátek.

V roce 1954, kdy přes milion lidí uprchlo ze severního Vietnamu do jižního se polévka pho (předtím ne tolik populární v jižním Vietnamu) stává oblíbeným jídlem milionů lidí. V době vietnamské války byla polévka Pho, díky své jednoduchosti na přípravu servírována vojákům.

 

Globalizace

Jako následek války ve Vietnamu mnoho uprchlíků cestovalo do celého světa. Restaurace specializující se na polévky Pho se objevily v mnoha asijských čtvrtích po celém světě. Dále vznikaly takzvané „malé Saigony“ v centrech velkoměst. V Americe se dostala polévka Pho do „mainstreamu“ kolem roku 1990.

 

Pho a Česká republika

S povolením podnikání v roce 1989 začínají podnikat i Vietnamci, kteří se specializují na prodej potravin a otevírání vietnamských restaurací a bister. Pho jako takové se do povědomí Čechů dostává kolem roku 2010 a od té doby se stává stále oblíbenější. Posledních pár let zažíváme veliký boom vietnamských bister s touto tradiční polévkou a jsme za to velmi rádi. Třeba se jednou dočkáme i toho, že polévka Pho bude oblíbenější, než například pizza nebo kebab.